Poradnik Prinn-wakacyjny talerz diabetyka

13 sierpnia, 2019 10:00 am

Menu diabetyka wcale nie musi różnić się znacząco od menu zdrowej osoby!

W diecie diabetyka chodzi przede wszystkim o regularność spożywania posiłków i prawidłowe nawodnienie. Podstawę leczenia stanowi zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna.  

Czas wakacji jest szczególnym momentem dla osób, które powinny na co dzień dbać o właściwą dietę. Z uwagi na dostępność świeżych warzyw i owoców powinniśmy spożywać ich jak najwięcej w różnych konfiguracjach.

Polecam łączyć owoce razem z produktami, które zawierają białko i tłuszcz, gdyż  spowalnia to wchłanianie cukru występującego w owocach- jogurt, kefir, maślanka, orzechy.

Wakacyjna sałatka diabetyka:

Szpinak świeży w liściach  (4 garście)

Pomidorki koktajlowe  (ok 6-7szt)

Awokado (1sztuka)

Słonecznik, nasiona łuskane (1łyżka)

Oliwa z oliwek (0,5 łyżki)

Sok z cytryny (1 łyżka)

Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, polecamy oregano,

Pamiętaj o zasadzie proporcji: warzywa ¾, a owoce ¼.

Ostrożnie z owocami-zawierają cukry proste! Podobnie jak soki i napoje słodzone.  Uważaj także na mleko-laktoza w nim zawarta to nic innego jak szybko przyswajalny cukier mleczny!!

Zapraszamy na konsultacje z naszym Edukatorem ds. diabetologii.

Rola edukatora?

  • uświadomienie pacjenta o zagrożeniach wynikających z nieleczenia choroby cukrzycowej, otyłości i zaburzeniach spowodowanych niezdrowym stylem życia!
  • wspólne omawianie planów żywieniowych
  • insulinoterapia
  • nauka samokontroli

Nasz ekspert:

Edukator ds. diabetologii Beatryca Szklarek

Więcej informacji oraz zapisy pod nr tel 783-117-000