
Poradnik Prinn-wakacyjny talerz diabetyka
13 sierpnia, 2019 10:00 amMenu diabetyka wcale nie musi różnić się znacząco od menu zdrowej osoby!
W diecie diabetyka chodzi przede wszystkim o regularność spożywania posiłków i prawidłowe nawodnienie. Podstawę leczenia stanowi zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna.
Czas wakacji jest szczególnym momentem dla osób, które powinny na co dzień dbać o właściwą dietę. Z uwagi na dostępność świeżych warzyw i owoców powinniśmy spożywać ich jak najwięcej w różnych konfiguracjach.
Polecam łączyć owoce razem z produktami, które zawierają białko i tłuszcz, gdyż spowalnia to wchłanianie cukru występującego w owocach- jogurt, kefir, maślanka, orzechy.
Wakacyjna sałatka diabetyka:
Szpinak świeży w liściach (4 garście)
Pomidorki koktajlowe (ok 6-7szt)
Awokado (1sztuka)
Słonecznik, nasiona łuskane (1łyżka)
Oliwa z oliwek (0,5 łyżki)
Sok z cytryny (1 łyżka)
Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, polecamy oregano,
Pamiętaj o zasadzie proporcji: warzywa ¾, a owoce ¼.
Ostrożnie z owocami-zawierają cukry proste! Podobnie jak soki i napoje słodzone. Uważaj także na mleko-laktoza w nim zawarta to nic innego jak szybko przyswajalny cukier mleczny!!
Zapraszamy na konsultacje z naszym Edukatorem ds. diabetologii.
Rola edukatora?
- uświadomienie pacjenta o zagrożeniach wynikających z nieleczenia choroby cukrzycowej, otyłości i zaburzeniach spowodowanych niezdrowym stylem życia!
- wspólne omawianie planów żywieniowych
- insulinoterapia
- nauka samokontroli
Nasz ekspert:
Edukator ds. diabetologii Beatryca Szklarek
Więcej informacji oraz zapisy pod nr tel 783-117-000